Zadel si me v živo

TRIJE BOGOVI ALI EN SAM?

To smo odkrivala dekleta, ki smo se udeležile poletnega programa Lepa.si, ki je potekal pod naslovom »Zadel si me v živo« čez cel teden (od srede zvečer do sobote dopoldne) in prišle do sklepa, da je Bog res samo en, ki pa nam lahko govori po osebah, dogodkih, stvarstvu…, če ga le hočemo in znamo slišati.

Na poseben način pa nam spregovori tudi po mozaikih, sicer na nekoliko drugačen način kot smo vajeni, ampak to nas ni ustavilo, da jih ne bi odšle raziskovat. Počasi smo prišle do spoznanja, da je lahko vsaka stvar, ki je bila na posameznem mozaiku upodobljena, vsaki predstavljala nekaj drugega. Sočasno, pa smo tudi spoznavale simbole, ki so jih uporabljali že prvi kristjani in so se ohranili do danes. In kako združiš simbole in mozaike skupaj? Tako da narediš mozaik, na katerem upodobiš simbol, jasno! ☺

Popoldne pa smo na dopoldansko temo pogledale tudi iz zgodovinskega stališča, in sicer nam je s. Mojca s časovnim trakom prikazala razvoj dogodkov od stvarjenja do trenutka, ko se bomo preselili za mavrico.

Ker pa je že splošno znano, da se medgeneracijsko sodelovanje odlično obnese, smo imele popoldne skupno sveto mašo z deklicami, ki so bile na programu »Iščem zaklad«. Pri njih je bilo govora o drugačnosti in tako so na obisk povabili tudi nekatere člane iz skupine »Vera in luč«, ki je namenjena osebam s posebnimi potrebami.

2014_07_lepasi_masa

Da bi večer potekal nekoliko drugače si je vsaka tekom dneva izbrala pesem, ki jo je nato prebrala drugim. Tega dne je beseda nanesla tudi na različne oblike molitve in tako smo imele možnost nočne adoracije, ki smo jo vse izkoristile.

Naslednji dan smo nadaljevale pogovor o svetopisemskem odlomku, o katerem smo razmišljale ponoči (Bog pokliče Mojzesa iz gorečega grma).

Popoldne smo se peš odpravile do Škofje Loke, kjer smo ob reki razmišljale, v čem smo podobne Mojzesu. Zvečer sta nas obiskala Katarina in Jernej Švab, ki sta nam marsikaj povedala. Noč je minila brez posebnosti in tako smo naslednji dan ugotavljale, kje vse lahko slišimo Njegov klic in preko koga oz. česa nam največkrat spregovori. Spoznale pa smo tudi na kakšen način se najlažje odločamo.

Kot ste najbrž že ugotovili, ni šlo brez medgeneracijskega dialoga in tako smo bile skupaj z deklicami iz Iščem zaklad najprej pri sveti maši v Žabnici, nato pa imele skupni piknik, na katerem smo se malo bolj spoznale. Večer smo preživele ob peki hrenovk, tvista in pogovarjanju. Ko je mlajši del skupine zapustil prizorišče dogajanja, smo starejše ostale in zapele še nekaj pesmi, se zahvalile Njemu za ta večer in za vse kar smo doživele ta teden, nato pa smo se odpravile pogledat, kaj se dogaja v deželi sanj.

2014_07_lepasi_piknik1

Naša zadnja tema tega tedna je bilo odločanje (sicer kot nadaljevanje, saj smo se jo že dotaknile) in tako smo se z zavezanimi očmi odpravile po labirintu, da bi vsaka prišla na svoj cilj.

Medtem ko je s. Irena staršem razlagala, kaj vse smo doživele ta teden, smo me imele kratko refleksijo, nato pa smo se z novim znanjem podale naprej v počitnice.