Duhovni vikend za pare v spoznavanju

Duhovni vikend je namenjen parom, ki se želijo v miru posvetiti drug drugemu in se v ozračju molitve in medsebojnega poslušanja med seboj še globlje spoznati in povezati.

Program je zastavljen tako, da se ga lahko udeležijo tako pari, ki so komaj začeli hoditi skupaj, kot pari, ki imajo za seboj že nekaj let skupne hoje; starost posameznika ni pomembna. Pari se zberejo dvakrat na dan, da prisluhnejo krajšemu razmišljanju o določeni temi, kar jim služi kot iztočnica za osebno razmišljanje in pogovor. Poleg tega se pari zberejo še zvečer, da imajo možnost, da se obogatijo s pričevanjem zakonskega para, ki je kakšen korak pred njimi na poti zakonskega življenja. Na razpolago je tudi možnost za osebni pogovor ali spoved.

Sprejem je v petek ob 18.30, sklep v nedeljo ob 17.00:

 • 10.–12. november 2023: In bosta eno telo

Vsak človek je ustvarjen po Božji podobi; moški in ženska sta skupaj podoba Boga in na poseben način razodevata, da je Bog ljubezen, ki se podarja in sprejema.

 • 1.–3. marec 2024: Kako naj ti povem, da te ljubim?

Vsak človek izraža in sprejema ljubezen na njemu lasten način. Nekdo to zazna preko dela, drugi s pogovorom, tretji z obdarovanja. Pari bodo odkrivali, kako drugemu povedati, da je ljubljen in dragocen.

 • 3.–5. maj 2024: Velika skrivnost sva si

Vsak človek je enkraten in edinstven. Za skupno življenje je potrebno, da par na različnih ravneh gradi svoj odnos in drugemu pusti priti blizu, tako na intelektualni, telesni kot čustveni, duhovni in družbeni.

 • 5.–7. julij 2024: Ljubim te. Spoštujem te.

Pari se na skupni poti velikokrat ujamejo v začaran krog, iz katerega sami ne zmorejo najti izhoda. Pred njimi je pot odkrivanja in učenja, kako sprejeti in izkazati ljubezen in spoštovanje na drugemu razumljiv način.

Vodita p. Andrej Benda in s. Irena Mohorič.

Svetovani prispevek za bivanje je 70 €/osebo; za študente ali brezposelne je 50 €/osebo. Vsak par po svojih zmožnostih prispeva za program.

Kdor finančnega prispevka ne bi zmogel prispevati, naj to ne bo ovira, da se duhovnega vikenda ne bi udeležil.

Podari darilni bon svojemu dekletu, fantu, prijatelju …

Pričevanja parov o vikendu

Duhovni vikend s Hišo kruha res obogati razmerje. Čeprav so bile duhovne vaje na daljavo, so bile kvalitetno izvedene. Imela sva dovolj časa drug za drugega, za pogovore ob sprehodu in razmišljanja ob Sv. pismu. Vsekakor je vikend veliko prispeval k najinemu odnosu in naju se bolj zbližal. Definitivno se bova udeležila se kakšnega termina :).

Amalija in Mihael

Duhovnih vaj za pare v spoznavanju sva se udeležila na daljavo. Ker kot par nisva bila še na nobenih duhovnih vajah, nisva vedela, kaj naj pričakujeva, hkrati pa si njihove izvedbe nisva znala predstavljati na daljavo. Vseeno pa sva se nanje prijavila, saj sva želela poglobiti najin odnos. Skozi celotni vikend sva imela priložnost drug drugega bolje spoznati preko pogovora o predstavljenih temah ter se zares posvetiti drug drugemu. Podane teme so bile predstavljene na razumljiv način in se nama zdijo uporabne za gradnjo odnosa, zato se bova ob njih verjetno ustavljala tudi v prihodnje. Zelo naju je nagovorilo tudi pričevanje mladega zakonskega para. Skozi svojo zgodbo sta predstavila, da v odnosu ni vedno lahko, vendar vedno nekje obstaja pot.

Dominik in Polona

Vikend v Hiši kruha je bil za naju ena od etap skupne hoje, kjer sva načrpala novih moči za skupno življenje. Najbolj naju je zaznamovala priprava romantične večerje, ko se je trud partnerjev povrnil v obliki hvaležnosti in veselja med večerjo in še dolgo po tem. Drug “trenutek”, ki odzvanja, pa je bil dolg sprehod, ki je bil posvečen pogovoru na določeno temo.

Jana in Andrej

Duhovni vikend sva obiskala po naključju, ker sva želela iti na duhovne vaje. Tema in termin naju je pritegnil, da sva se vikenda udeležila. Najbolj všeč nama je bil čas za pogovor, prostor za sprehajanje in mir. Lahko sva odklopila vsakdanje obveznosti ter se posvetila drug drugemu. Duhovni vikend naju je prepričal, da sva se potem udeležila še preostalih dveh vikendov.

Nataša in Robi

Dolgo sva razmišljala, kako bi najin odnos, ki traja že kar nekaj dobrih in pestrih let, še bolj poglobila ter se lažje odločila, kako naprej. Iskala sva nekaj, kar bi nama dalo »nekaj več«.
Večina duhovnih vaj za pare je organiziranih v smislu priprave na zakon, kar pa midva še nisva iskala.
Tisti dan, ko sva šla, nama je bilo precej nelagodno, saj sva bila edina prijavljena. Ta dvom in zmedenost sta se hitro po začetku vikenda razblinila. Prišla sva v krasno hišo, ki s svojo okolico predstavlja oazo miru, prijetnosti, sprejetosti in izrednega gostoljubja vseh sester.
Bilo je res ravno v pravem času, ko je najin odnos to potreboval, ravno prav poglobljeno in zelo kakovostno s strani vsebine in tudi psihološko-teološkega pristopa h gradnji odnosa.
Osebno sva se skozi program in vodenje s. Irene začela zavedati predvsem daru, da sva se sploh našla. Pomagala nama je razlike med nama pogledati v svetli, pozitivni luči, kot izjemno prednost za naju oba.
Ogromno sva se pogovarjala, na precej drugačen način, kot to počneva doma. Skupaj sva molila (kar nama prej ni velikokrat uspevalo) in to nekako kar nadaljujeva prav od duhovnega vikenda dalje, predvsem pa se velikokrat spomniva na sestrine besede dojemati drug drugega kot Božji dar, ki sva ga dobila in na drugega pogledati skozi Božje oči.

Katja in Jure

V Hišo kruha sva prišla brez večjih pričakovanj, zapustila pa sva jo s pozitivnimi vtisi, mirom in toplino. Duhovne vaje so navadno zaznamovane s prenatrpanim urnikom, tokrat pa je bila večina časa namenjena samo nama, kar nama je bilo zelo dragoceno. Ugotavljala sva, kako se pet jezikov ljubezni odraža v najinem odnosu in odnosih z drugimi. Poleg slikovite okolice, ki ponuja številne možnosti za raziskovanje in sprehode v naravi, izjemno urejenega doma, pa izvrstne hrane, odličnega programa, majhnega sobotnega presenečenja in čudovite družbe ostalih dveh udeleženih parov, nama bo ta vikend v spominu ostal kot zelo dragocen pobeg od vsakdanjega vrveža, ki ga bova z veseljem kdaj ponovila.

Mirjam in Žiga

Gregor je brskal po internetu. “O, Katja, lej to – duhovne vaje za pare v spoznavanju!” Takoj sva bila navdušena, da nekaj takega sploh obstaja in se prijavila. Ker sva šla prvič skupaj na duhovne vaje, nisva vedela, kaj lahko pričakujeva. V vsakdanjem tempu si je težko nameniti uro ali dve za pogovor. Tu pa sva se lahko odmaknila od obveznosti in se sproščeno posvetila drug drugemu. K temu je pripomogla tudi čudovita okolica.

Gregor in Katja

Mateja mi je pokazala spletno stran in me vprašala, če greva. Sprva sem bil zelo skeptičen, ker sam nisem krščen, a sva nato skupaj premagala strahove in se odločila za prijavo. Nisem vedel, da nama lahko kdo na tako lep način predstavi partnerski odnos v duhovni luči. Okolica je zelo lepa in mirna, prav spodbuja k razmišljanju ter pogovoru. Predavanja so bila tako zastavljena, da sem lahko lepo sledil, nejasnosti pa sva z Matejo nato razčistila med časom za pogovor, ki ga je res veliko. Teme so zanimive, se stopnjujejo in so naju pustile z več vprašanji kot odgovori, tako da nama materiala za pogovor ni zmanjkalo. Res super doživetje, priporočava vsem parom, tudi tistim, ki jim vera ni tako poznana.

Tomi in Mateja

Te duhovne vaje so prvo vikend, ko sva imela čas za naju osebno in kot par in šele nato duhovno-verski vikend. Domov sva prišla spočita. Duhovne vaje za pare v spoznavanju priporočava vsem parom, posebej še tistim, ki se zaradi krajevne razdalje ne videvajo pogosto in tistim, ki bi se radi čim več pomenili preden se poročijo. Ugotovila sva, da za trden odnos ne potrebujeva nasvetov tretje osebe, pač pa je najin slog gradnje odnosa za naju najboljši. S. Irena in p. Andrej pa sta nama dala iztočnice, ki sva jih koristila po svojih željah in potrebah.

Manca in Gašper

Okvirni dnevni red:

petek

18.30 – sprejem, večerja

20.00 – srečanje

sobota

7.30 – molitev

8.00 – zajtrk

8.45 – srečanje

12.15 – sveta maša

13.00 – kosilo

14.30 – srečanje

18.30 – večerja

20.00 – pričevanje zakonskega para

nedelja

7.30 – molitev

8.00 – zajtrk

8.45 – srečanje

13.00 – kosilo

14.30 – refleksija

16.00 – sveta maša

Prijavnica

  Dan prihoda *

  Dan odhoda *

  Ime in priimek obeh *

  Naslov in kraj bivanja obeh

  E-naslov obeh*

  Telefon obeh *

  Zadostuje mi splošna ponudba iz katere si lahko pripravim obrok

  DaNe

  Želim, da mi pripravite poseben obrok (4€ doplačila brez zdravniškega potrdila)

  DaNe

  Potrebujem dvigalo

  DaNe

  Želim si svojo kopalnico (doplačilo)

  DaNe

  S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.