Duhovne vaje ob Božji besedi

Duhovne vaje ob Božji Besedi so namenjene mladim, ki:

 • želijo stopiti na pot spreobrnjenja,
 • želijo poglobiti odnos z Bogom, do sebe in do drugih,
 • želijo odkriti smisel življenja,
 • ne vejo, kako naprej in želijo najti odgovor.

Vsak dan se bomo ustavili pri Božji Besedi pod določenim zornim kotom.

Nato sledi čas za osebno molitev in osebni pogovor o molitvi.

Da lahko prepoznamo Božji glas in vstopimo v dialog z Bogom, duhovne vaje potekajo v tišini.

Duhovne vaje trajajo štiri ali pet dni. Sprejem je ob 18.30:

 • 9.–13. avgust 2023
 • 22.–26. september 2023

Vodi s. Irena Mohorič s sodelavci Hiše kruha.

Svetovani prispevek je 96 €.

V kolikor ste prostovoljci ali animatorji pri katerem od programov za otroke v Hiši kruha, se duhovnih vaj lahko udeležite brezplačno.

Podari darilni bon svojemu prijatelju, prijateljici …

Odmevi na duhovne vaje:

Duhovne vaje so mi pomagale, da sem odmaknila pogled iz vsakodnevnih skrbi, strahov in stisk, se dvignila nad smiljenje sama sebi ter se zazrla Gospodu v oči. Tako sem ugotovila, da sama prav daleč ne bom prišla, če bom gledala le svoje strahove. Gospod mi ima namreč za povedat veliko bolj pomembne stvari, kot zgolj rešiti moje težave.

Lucija

Božja Beseda je resnično dar, namenjen prav nam; je sam Bog, ki želi biti del našega življenja. Pa ga sprejmem? V ritmu vsakdana kaj hitro pozabim svoje bistvo, kdo pravzaprav sem in kaj je resnično pomembno za življenje. In zato se je dobro vračati k Njemu, da me objame in mi pove, da nisem nič
manj kot Njegova ljubljena hči. In želi, da se odzovem Njegovemu vabilu, da bi tako živela tudi v svetu, za katerega se zdi, da včasih kar pozablja, da smo vsi Njegovi otroci. Zato se vračam na duhovne vaje; da se ob Besedi, ki mi jo podarja, zopet naravnam na Njegovo frekvenco, da se spomnim in ozavestim, kaj vse vsak dan dela zame, da preprosto prisluhnem Njegovemu glasu in se Ga učim prepoznavati, da Ga bom lažje slišala tudi doma, v bližnjih, med branjem, pospravljanjem, študijem. In Mu bom tako lažje sledila v tistem, s čimer se pač takrat ukvarjam – na Njegov način.
Zakaj ne bi sprejela življenja v obilju, če po njem hrepenim in je to tudi Njegova želja za čisto vse?

Erika, študentka

Duhovne vaje v tišini so nekaj posebnega. Kako naj se sploh umirim, ali bom zdržal toliko dni v čisti tišini, kaj bom počel ves ta čas? Tudi sam sem šel čez vse to. Na začetku ni bilo lahko, a z vsakim dnem je bilo boljše in lepše. Preko prebiranja in premišljevanja o SP sem spoznal, da sem sam zelo nemočen. Če pa se Bogu odprem in egoizem pustim za sabo, sem lahko bolj svoboden in srečen. Najprej v ljubezni do sebe, potem tudi do drugih. Vse to ob neskončnih sprehodih po poljih okrog Hiše kruha, ki so mi dali prepotrebnega miru in zadovoljstva.

Andrej, 26 let, strojnik

5-dnevne ignacijske duhovne vaje v tišini so mi odprle neko širino… prostor, čas in način kako se srečati z Gospodom. Pokazale so mi predvsem svobodo, v kateri živim in jo je zame plačal Jezus s svojo smrtjo na križu. Da me ima rad kljub mojim napakam, vendar mi želi, da se jih osvobodim. Skozi razlago Božje besede me je Jezus vabil, naj svoje življenje in življenja bližnjih prepustim njegovim rokam. To je zame pomenilo osvoboditev in mir. Njegove besede “Ostanite v meni in jaz v vas” pa so me povabile, da sem v odnosu z Njim tudi v vsakdanjem življenju.
 
Maja Nagode
 
Duhovne vaje v tišini so bile najtežje duhovne vaje, na katerih sem bila. Pa ne, da bi imela težave z ohranjanjem tišine, ali pa da ne bi bila zmožna biti sama. Ravno nasprotno. Ker se dekleta med seboj nismo pogovarjala in ker smo si bolj ali manj same določale ure vsakodnevne molitve, sem se počutila svobodno. Glede na to, da nas vedno obdaja hrup, se mi zdi nujno, da si vsaj 1x na leto vzamemo nekaj dni zase, se umaknemo od vsega in ves svoj čas posvetimo Bogu. Ja, sem spada tudi odmik od telefona. Sama nisem zdržala, ker mi je bilo vmes, po molitvah ali kosilu dolgčas. In težko je 4x na dan moliti, se pogovarjati z Bogom,vendar se zares obrestuje in uspe najmanj 1x v dnevu. Zares je dober občutek, ko čutiš, kako te Bog nagovarja preko svoje Besede. To so bile duhovne vaje v pravem pomenu besede, ker se človek vadi v vztrajnosti pri molitvi. Kakšen odlomek moraš večkrat prebrat, da ga razumeš, včasih pa si nagovorjen že po prvem branju. Te duhovne vaje priporočam vsem, ki bi se radi umaknili na samo, v naravo, v tišino. Tistim, ki bi se radi odpočili v Njem in Njegovi besedi, Njegovi brezpogojni Ljubezni, navzočnosti in tistim, ki bi radi spoznali globlji pomen besedil Svetega Pisma.
Ana, študentka
 

Zakaj se vračam na duhovne vaje?
Zato, ker sem kot pametni telefon. Imam veliko funkcij, veliko stvari znam, na razne načine služim drugim, se posodabljam, razvijam…. In pri vsem tem včasih pozabim, da ne delujem sama po sebi ali sama iz sebe, ampak, da v meni deluje elektrika – Božja ljubezen. Da v meni in po meni deluje Bog in da sem (samo) orodje v njegovih rokah. Ko se zaprem za Boga in vidim le svoje delo, mi počasi začne zmanjkovati elektrike. In zato se vračam na duhovne vaje – da se ponovno priključim na Božje omrežje, da zopet postanem pretočna za Božjo ljubezen in da obudim okus po tem, kako je pomembno, da se z Božjo ljubeznijo hranim vsakodnevno.
In zakaj ravno duhovne vaje v tišini?
Življenje je kot zmenek z Bogom. Sva v dialogu, se spoznavava, si poveva, kaj nama je pomembno, kaj misliva o različnih stvareh… Ampak v vsakdanjem življenju jaz govorim veliko več kot On. Imam svoje želje, upe, pričakovanja, skrbi, načrte, prošnje, ki so tako glasni, da postanem gluha za vse drugo. In zato včasih čutim željo po tišini. Predvsem tišini pred samo seboj, ko se lahko umaknem pred svojimi skrbmi in problemi in prisluhnem Bogu, njegovi besedi, temu, kar mi želi povedati On. Da vsaj za nekaj dni v središče svojega sveta ne postavljam sebe, ampak Njega. In na koncu vseeno spoznam tudi sebe, saj sem ustvarjena po Njegovi podobi in živim iz Njegove ljubezni.

Barbara, študentka

Odprl se mi je čisto drug pogled na molitev in Božjo Besedo. Nikoli še nisem tako molila ali razmišljala o Bogu in o sebi. Nisem vedela, da je z Bogom čisto zares možno govoriti.

Mojca, študentka biologije

Prisluhnite kratki razlagi odlomka Božje Besede (Lk 14,7-11), ki sicer ni z duhovnih vaj, da pa občutek, za kaj gre: klikni.

Prijavnica

  Dan prihoda *

  Prvi obrok
  ZajtrkKosiloVečerja

  Dan odhoda *

  Zadnji obrok
  ZajtrkKosiloVečerja

  Zadostuje mi splošna ponudba iz katere si lahko pripravim obrok

  DaNe

  Želim, da mi pripravite poseben obrok (4€ doplačila brez zdravniškega potrdila)
  DaNe

  Potrebujem dvigalo

  DaNe

  Želim si svojo kopalnico (doplačilo)
  DaNe

  S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.