Osebno spremljanje mam najstnikov

Preišči me, o Bog, spoznaj moje srce,

preizkusi me, spoznaj moje misli.

In glej, da po slabi poti ne hodim;

in vodi me po poti večnosti.

Ps 139

Najstnik dregne v področja, kjer imaš priložnost za rast.

Najstnik bo ves čas preverjal, zakaj si izbrala določen način življenja in kakšne so tvoje vrednote. Tako te nehote spodbuja, da iz življenja izpustiš ves balast in se osredotočiš na bistveno. Na odnos z Bogom in odnose. V tem obdobju je najstniku zelo pomembno, kakšen odnos imaš do njega, čeprav na videz kaže ignoranco ali te celo zavrača. Pomembno je, da se ne “pacaš” v težkih občutkih zaradi svojih napak v odnosu do otrok, ampak vsak dan svoje najstnike in skrbi izročaš Bogu.

Kako pa ti je lahko v pomoč osebno spremljanje in voden zavestni pogovor z Nado?

Dobro je, da imaš tudi ti prostor, kjer lahko izraziš svoje dvome in svoja doživljanja, svoja vprašanja.  V zaupnem odraslem odnosu, kjer si slišana in sprejeta.

V vodenem zavestnem pogovoru zaslišiš, kaj je v tvojem srcu. Najprej se malo ustaviš od vsega hitenja in dela. Šele tako lahko v miru ubesediš, kar doživljaš ali te bega. Počasi, korak za korakom, teden za tednom, odlagaš tisto, kar ni pomembno, kar ne služi življenju in daješ več prostoru temu, kar te povezuje z Bogom in ljudmi.

In kaj imam od tega?

Najstnika ne vidiš več kot “težaka”, ampak kot novo priložnost, da v vašo družino pride več povezanosti, živosti in igrivosti. Ker dobiš izkušnjo, da si res slišana, lažje slišiš, kaj ti med vrsticami želi sporočiti tvoj najstnik, pa tudi tvoj mož.

Kako poteka srečanje?

Dobiva se za 60-80 minut na zoom-u ali v živo. To bosta čas in prostor, ki sta namenjena le tebi. Ker smo ženske čez dan ves čas na voljo drugim, to zelo pogrešamo. Deliš tisto, kar želiš, v svojem tempu.

Po kratki molitvi in umirjanju se osredotočiva na eno temo, ki jo ti izbereš. Ta osredotočenost pomaga, da podrobneje pogledaš, kaj te v resnici žuli. Ni nujno, da se vse takoj razreši. Bodi ljubeča do sebe, nič na silo.

Ob vodenem pogovoru dobiš še nove uvide, isto stvar (problem, doživetje) vidiš še z drugega zornega kota. Zagledaš mali korak na poti k rešitvi. Usmerjam te toliko časa, da ta korak postane dovolj majhen, da bo zate realen in izvedljiv do naslednjega srečanja.

Verjamem v moč malih, a vztrajnih korakov ob ljubeči podpori.

Vodi: ga. Nada Zupančič Bajželj, zakonska in družinska terapevtka, imago facilitatorka 

Več na https://nadazupancic.si/osebno-spremljanje/ ali na 041 615 605.

Pričevanja:

Pri delu z Nado cenim to, da sem bila slišana, razumljena, da sem dobila sočutje in podporo. To je bil čas zame. Najina srečanja so pozitivno vplivala name in mi pomagala, da sem stopila korak naprej.

Anamarija Novak

V labirintu življenjskih izzivov se je včasih tako dobro z nekom pogovoriti. Z nekom, ki si zares vzame čas, ki te sočutno sliši in te usmeri do lastnih rešitev. Ker z njeno pomočjo sama pridem do njih, so mogoče. In ker me ona spremlja, imam motivacijo tudi, ko se mi ne da. Nada je v vsem tem izjemna sopotnica. Hvala iz srca.

Špela Bregar